Malé domáce veterné generatory

28.08.2012 15:47

O čom to je?

    Vitajte na stránkach o malých veterných zdrojoch.

    Tieto stránky sú o praktických skúsenostiach z doterajších testov a prevádzky vertikálnych axiálnych veterných turbín, zhromaždených v rámci domáceho kutilského majstrovania, s opatrnými očakávaniami reálneho úžitku. Verím, že poskytnú dobré rady tým, ktorí majú podobné voľnočasové záľuby. 
     Pravdou je, že návratnosť investícií do domáceho veterného generátora je dnes neprimerane vzdialená. Možno v prípade, ak systém bude maximálne jednoduchý, prevažne vlastnoručne vyrobený, bez drahej elektroniky, s priamym zúžitkovaním vyrobenej energie bez jej uskladňovania. S takto minimalizovanými vstupnými nákladmi by bilancia návratnosti mohla byť priaznivejšia. Ale obmedzené možnosti takého systému môžu málokoho naozaj uspokojiť. Zdražovanie energií však môže dnešný stav postupne aj výrazne zmeniť. 
     Rovnako ako sa môže stať, že návratnosť sa vám skráti na týždeň, ak sa vám pomocou záložného zdroja s akumulátormi nabíjanými veternou turbínou podarí zachrániť obsah plnej mrazničky pri dvojdňovom výpadku siete po letnej víchrici.

Link na veľmi zaujimavú webovú stránku:www.vawt.om2cm.sk/

—————

Späť