Môj solárny systém

15.10.2015 17:51

 

Toto je solárny systém.  To ma teší,že všetko som si to navrhol a realizoval sám svojpomocne. Natačanie automaticky točí panely za slnkom počas dňa. Večer sa vrati do základnej polohy na východ a je nachystané na budúce ráno. Cez založný zdroj je spojený zo sieťou 230V pri nedostatku energie sám prepne 12V okruh na sieť 230V/12V. Pri opätovnom nabití baterie sa zaťaž prepne automaticky naspäť na batériu Založný zdroj ma zabudovanú poloautomatickú nabijačku batérie zo siete(zatial nebola použitá).Skôr je to ako záloha proti dlhodobému vybitiu.

Schémy natáčania solárnych panelov :schémy-solárny-systém

Pár fotiek: Niečo zo stavby.jpg (105,6 kB)

 

(Táto schéma je v podstate stará dobrá klasika ale dnes by som to celé riešil už ináč .Celé natačanie programovateľným  Easy rele Moeller alebo Logo Siemens. V podstate program by riešil všetky potreby a skrinka centrálneho zdroja a natačania  by bola ohodne menšia a sofistikovanejšia elektronika. Ale v podstate to funguje spoľahlivo a nie je potrebné to meniť. Hlavne z ekonomických dôvodov.)

Celé to riadi solárny regulátor. Pripne a odpojí zátaž a riadi celý systém. Solárny regulátor sa dá nastavovať cez PC.Robí zaznam systému a ukladá do pamäti či už graficky alebo textovým výpisom. Na výstup je pripojeny aj menič 12V/230V 500W sínus na televízor a dve PC, rádio. Postupné budú pripojené všetky svietidlá po úprave elektroinštalacie.

Prívodne vodiče od solárnych panelov 40m prierez 10mm2.

Do prevádzky som uviedol aj nabijačky mobilných telefonov + nabíjačku tužkovych a iných akumulátorov+ nabíjačku prenosného svetlometu.

Bateria je cez deň priebežne dobíjaná popri tom ako panely priamo napájaju systém cez regulátor.Cele je to chranené poistkami a prepäťovou  ochranou typu varistor -transil diody.

Pri plnom výkone (zapnutý menič 12/230V 500W záťaž televízor a PC, 2-krát radioprijimač a iné malé spotrebiče) mi už dvakrát odpálilo poistky 16A pretože panely sú schopné davať vyše 18A.Kedže poistky tohto typu sa väčšie nevyrabajú musím ich vymeniť za iný typ.

GSM ovladanie služi na ovladanie cez GSM sieť hlavne pri nebezpečných meterologickych javoch ako sú búrky a silný vietor.

Systém sa ovláda z prednastavených mobilných čisel, prezvonením. Po prezvonení sklopí panely do zvislej polohy a zaistí západkou proti silnému vetru(inak motor natačania by to asi nevydržal). Po zapadnutí západky hlási SMS uspešne dokončenú úlohu pripadne aj prezvoní (zaleží od nastavenia GSM modulu na PC). SIM -karta Easy pripadne Prima.

Stále ešte ostavajú volné výstupy a výstupy napr. alarm a ovládanie kúrenia v domácnosti stači len pripojiť na svorky a nastaviť v PC.

Takže uvidím.

Po polroku prevádzky sa ukazuje že v zime teda November ,December,Január ,Február táto zostava už televizor ani PC dlhodobo neutiahne pretože je zamračené ale stači to pokryť svetlá v domácnosti a radio a prijimač wifi net, nabijačky tel.  Niekedy je na 2-3 dni výpadok ale to je nastavené na regulatore  max. ochrana baterie teda vyťažnosť energie je menšia. V budúcnosti rozmýšľam tento systém rozširiť minimálne ešte o 3 panely alebo viac.

   

 

Tieto poistky neboli na vykonovú časť vhodné. Poistky mali hodnotu 16A puzdra sa prúdom nahrievali a dochádzalo  k zvýšeniu prechodového odporu a naslednému poklesu prúdu.
Výkon panelov cca 18A.

Toto je výsledok! Už som ich nahradil klasickými 20A (klasické keramické patrony)

Pôvodné poistky som po výmene puzdier využil na ochranu vetvy GSM komunikatora v ovládacej časti.

Tu je náhrada!

30.1 2011 okolo 13:00 zimný slnečný svit výkon 10A

Z novými poistkami bez prechodových odporov.

 

—————

Späť